Spruitjes verschillend |
Ingrediënten: Spruit gorgonzola: 500 gr spruiten 1 el olijfolie 3 sjalotten 1 tl bloem 150 ml melk 150 gr gorgonzola Spruit met walnoot: 350 gr spruiten 30 gr walnoten 2 el wokolie 2 tl kerriepoeder 1 rode ui in reepjes Spruit met bacon: 500 gr spruiten 2 uien 1 dikke plak bakbacon 2 tl gedroogde tijm 3 el olijfolie |
Bereidingswijze: Spruit gorgonzola: Maak de spruitjes schoon. En kook ze beetgaar. Verhit de olie en fruit hierin de sjalotten glazig. Strooi er bloem over en peper naar smaak. Schenk de melk bij de sjalotten. Beng aan de kook laat het geheel 3 minuten zachtjes koken. Verbrokkel de kaas en laat al roerend smelten. Blijf roeren totdat er een mooie gebonden, dikke saus is ontstaan. Giet de spruitjes af en schenk de saus erover. Lekker bij tartaar en aardappels. Spruit walnoot: Halveer de spruiten. Hak de walnoot grof. Verhit de olie in een wok. Roer de kerrie door de olie. Schep de spruiten in de pan en roerbak 3 minuten. Voeg de ui toe en roerbak nog 2 minuten. Schenk 100 ml water erbij en laat de spruiten in 3-4 minuten op hoog vuur gaar worden. Laat het vocht verdampen. Schep de walnoten erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe. Lekker met aardappelpuree en gehaktballen. Spruit bacon: Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de spruiten schoon en kerf de onderkant diep in. Blancheer in 5 minuten beetgaar. Pel de uien en snijd ze in reepjes. Snijd de bacon in reepjes. Schep in een ovenschaal de spuiten, de ui en de bacon door elkaar. Strooi er tijm en peper naar smaak over. Sprenkel de olie erover. Schuif de schaal in het midden van de oven en rooster de spruitjes in 20-25 minuten. Schep af en toe om. Lekker bij varkensfilet en gekookte aardappels. |